Ma hazafelé nyugodt maradok! – tudatosan a közúti stressz ellen
2013. november 25. írta: Ruszi

Ma hazafelé nyugodt maradok! – tudatosan a közúti stressz ellen

Játszunk egy játékot! Azokhoz szólunk, akik autóval járnak dolgozni. Néhány pontban összeszedjük, mire kellene a mai hazaúton odafigyelni, és szeretnénk, ha kommentekbe megírnátok a tapasztalataitokat.

Sokszor előfordul, hogy mire hazaérsz felbosszantanak a közlekedésben tapasztaltak? Vagy a munkanap úgy indul, hogy odafelé már kellően felment a vérnyomásod? Az nem jó! Egyrészt az idegeskedés stressz faktor, ami rövid távon csökkenti a koncentrációt, hosszú távon pedig rengeteg komoly betegség forrása lehet.

A profi sofőrök megtanulták kezelni a helyzetet. Képzeljétek, hogy egy busz- vagy taxi pilótája mennyi ilyen kétbalkezes sofőrt lát minden nap. Ha minden eset csak egy kicsit nyomna rajta, hát nap végére idegroncs lenne. Tehát amikor ma este munka után beszállsz az autóba a következőkre figyelj oda:

  • Határozd el jó előre, hogy amíg vezetsz, addig csak a vezetésre fogsz koncentrálni, semmi másra!
  • Egyből csatold be a biztonsági övet.
  • Indulj el és tarts be lehetőség szerint minden szabályt.
  • Engedj be magad elé legalább 3 autóst, erőltess magadra nyugalmat akkor is, ha nem köszönte meg valahogyan, vagy mondd magadnak: köszi szépen.. :)
  • Lassíts a zebra előtt és engedd át a gyalogosokat. (Már az is jó érzés lesz, ha valamelyikük – az elsőbbségük ellenére – megköszöni a gesztust.)
  • Ha már necces az átérés a lámpán, ne taposs a gázba, – állj meg. 1 percen belül mehetsz tovább.
  • Használj irányjelzőt.
  • Ha a Nagykörút külső sávjában valaki parkolni szeretne, a belső sáv pedig foglalt, várj! Ne próbálj mindenáron átmenni és tovább sietni.
  • Ha nincs kihangosítód és téged hívnak, hagyd, hadd csörögjön, majd ha hazaértél visszahívod.

Amikor otthon beállsz a parkolóba, hidd el, sokkal jobb lesz.

A lényeg, hogy ezt elkerüld:

Óvatosan!

Tetszett? Kövess minket a Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuke.blog.hu/api/trackback/id/tr955643489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LZé 2013.11.25. 18:29:03

Azért pont a busz- és a taxisofőr példák a legkikezdhetőbbek. :) (nagy faluban mindenképpen)
Nyugodt taxis? Maximum ameddig a droszton posztol.
Fuvarban pedig minden "barom" takarodjon az útjából és ha balesetet okoznak - mert okoznak szép számmal - akkor nincs az az isten hogy elismerje, hogy ő volt a hibás. Mert "ő" már Noé idejében is vezetett, amikor mi még kósza gondolatok sem voltunk. (és csak kihalt állatokat kellett kerülgetnie)
A buszsofőrök nem ennyire önteltek, de igaz ami igaz, hogy az udvariatlan autósok őket is kikészítik. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mindkét "csoport" a hétköznapi idegbetegek táborát erősíti. De ezért nem ők a hibásak. Túlságosan felgyorsult az élet. És aki nem képes hagyni, hogy egy kicsit elszaladjanak mellette a dolgok, ameddig ő pihen, az sajnos idővel ugyanebben a a helyzetben találja magát. Vannak jó példák is a postban felsoroltakra. Magam is tettem és tapasztaltam is ilyet pl. a Városligeti Hősök terén. (igaz hogy nem kísérleti jelleggel) De a legtöbb embernek sajnos ezt könnyebb elmondani - elolvasni - mint megtenni. Aki rakéta volt az rakéta is marad. Nagy erőfeszítés kell hogy a megszokásokat le tudja vedleni.

Ruszi · http://miszk.hu/szakerto-adatlap/rusznak-andras.html 2013.11.27. 08:21:30

@LZé: Képzeld csak el mennyi buszos és taxis van kint egy napon pl. Budapesten. Ha mind idegroncs lenne kinyírnák a várost. De OK, akkor a taxisokat hagyjuk. 12-18 méter hosszú dögökkel mennek, közben utasok, közlekedők, menetrend - a Belga már énekelt is róluk - de ezek nagy többsége mégis higgadt tud maradni.
Te kipróbáltad, hogy milyen ha igyekszel nyugodt maradni a sok idegesítő dolog ellenére? Mert éppen a saját tapasztalataidról nem írsz.

LZé 2013.11.27. 11:05:48

@Ruszi:
Igen. széleskörű tapasztalatból beszélek. Mind buszvezető, mind kamionsofőr, mind taxis témában. De ez utóbbiakat valóban hagyjuk. :D
Nem véletlen, hogy bizonyos kategóriákhoz PÁV vizsga is szükséges. Valóban van olyan buszsofőr, akivel élvezet utazni, mert nem egy "elvégzendő szükséges rossz"-nak tekinti a munkáját, hanem még talán szereti is. Szép számmal vannak ilyenek is de a környezet hatással van rájuk is. A profizmus viszont itt mutatkozik meg. Felül tudnak emelkedni egyes helyzeteken. (de amelyik nem... nos azt is hagyjuk) Szerintem nincs olyan ember aki nem találkozott volna elmebeteg buszsofőrrel. Legyen az minősíthetetlen hangnemben ordító állat, száguldozó barom (amikor a csuklós busz hátuljában már repkednek az utasok) vagy csak olyan nettó szemétkedő, aki a nyári melegben is bekapcsolta a fűtést...
Ezen cseppet sem ritka esetekért lehet hibáztatni a közlekedési morált, meg a csillagok állását, de szerintem csak az a hibás aki ezeket nem szűri ki és engedi őket ilyen pozícióba.
Hogy próbálok e magamra erőltetni egy kis "nyugalmat"? Mi tagadás, hazudnék ha azt mondanám, hogy nem megy le nálam is a redőny időnként.
Korábban ezért nagy árat is fizettem, de úgy gondolom, hogy mindenkinek tanulnia kell a hibáiból és fejlődnie általuk. Ha manapság "idegesen" ülök autóba akkor ott nincs jó magyarázat. Ha már erőltetni kell a nyugalmat, akkor vezetésre alkalmatlan állapotban vagyok. És ha lehet ilyenkor inkább megkérek valakit hogy ő vezessen.
De ha menni kell akkor már a felhúzott ablak mögött elmotyogott "mit csinálsz te szerencsétlen?!" is elég ahhoz, hogy a feszültség nagy részét "kieresszem".
Idegből vezetni, nem orosz rulett, hanem öngyilkossági kísérlet. (van akinek sikerül, van aki megússza és van aki esélyt kap, hogy újragondolja)
Úgy vélem, hogy sokan a környezetüknek akarnak megfelelni. Megmutatni, hogy ők bizony így meg úgy...
A dugóban nem lehet sietni, ezért idegeskedni is felesleges. Ha emiatt elkések? Nagy ügy! Van telefonom és odaszólok, hogy "bocsánat, de kések" vagy "tegyük át máskorra". Sőt mi több: Ha teljes a káosz, akkor bizony egy rakás telefonhívást is el lehet intézni a dugóban ülve. (kihangosítóval)
Azt pedig nem hiszem el, hogy minden sietős "kisautós"-nak beteg a gyereke, vagy szül a felesége. (amúgy ezekre sem a tolakodás a megoldás hanem egy képzett orvos)
A legtöbb amit tehetek, hogy nem idegesítem fel magam és ezt nem ragasztom rá a többiekre. Ha megindul a sor, akkor nem tökölök, hanem magam is elindulok. Akinek ez nem tetszik az meg mutasson be, vagy dudáljon. (bár ilyenkor nem ártana elgondolkoznia azon, hogy ha lóval lenne, akkor mit nyomna?)
Azok akik ordítanak mint egy majom és így akarnak mindent megoldani már el is ismerték, hogy ennyi az eszköztáruk. Mindenki fontos. Ezért mindenkit megvárnak. Szerintem jobb elnézést kérni a késésért mint kockáztatni minden pillanatban a semmiért. Mert előny nem lesz belőle, maximum az eredeti célt érhetjük el így. De milyen áron?! Megéri?

Ruszi · http://miszk.hu/szakerto-adatlap/rusznak-andras.html 2013.11.27. 11:17:36

@LZé: Jó ilyen hozzászólást olvasni. Öröm, az ilyen olvasó és az a célunk, hogy minél többen ilyenné váljanak, akár az itteni olvasással is. Óvatosan!
süti beállítások módosítása