Jól vezetsz? A szemedről megmondom!
2014. december 20. írta: Robairto

Jól vezetsz? A szemedről megmondom!

Még október végén mutatta be legújabb innovációját az Autós Nagykoalíció, de mostanra sikerült összeszednünk a módszerrel kapcsolatos érdekes részleteket , ahol egy speciális szemüveg segítségével világítanak rá a sofőrök vezetési szokásaira, esetleges rossz beidegződéseire.

_mg_7921_exp.jpg

Az ötletet az adta, hogy...

...egy svéd kutatás szerint, ha megszokott útvonalon autózunk, akkor döntéseink jelentős része automatikus és tudattalan. Vagyis "robotpilóta" üzemmódban közlekedünk, és a vezetés közbeni események nem is tudatosulnak. Veled történt már hasonló?

Mire emlékszel arról a szakaszról, amire nem emlékszel?

Elég veszélyesnek tűnik már maga a kérdésfeltevés is, nemhogy a valóság. Számos szóbeli beszámolót hallottam már magam is sofőröktől, hogy fáradtság vagy például vezetés közbeni telefonálás miatt "kimaradt" egy hosszabb szakasz. Nyilván ilyenkor is képesek vagyunk elvezetni az autót, de érezhetően egy alacsonyabb éberségi szinten, ami veszélyeket rejt magában. A szemkamerával a tudattalan szemmozgásokról is képet kapunk, és kielemezhetővé válnak az automatizmussá vált cselekvéseink. 

Végy egy szemüveget...

Ami nem is akármilyen szemüveg lesz. Egyből két kamera van benne. Az egyik pontosan azt látja amit a viselője, tehát előrefelé néz, és van egy másik, ami "hátrafelé" néz, a szemmozgásunkat és a pupillánkat figyelve. És persze rögzíti is a felvételeket.

_mg_7640_exp.jpg

Innen már csak annyi a feladat, hogy a két képet összehozzuk egy képre, amiből látszik, hogy mi volt a páciens látómezőjében és az is, hogy éppen mit nézett, hova fókuszált. Így válnak elemezhetővé a sofőr cselekedetei.

A reklámiparban már bizonyított

A marketingesek álma valósult meg a szemkamerák elterjedésével, ugyanis egy kampány hatékonysága objektíven(!) ellenőrizhetővé vált. Jobb esetben tesztelhetővé még a bevezetése előtt. A lenti kép annyi magyarázatra szorul, hogy minél pirosabb egy terület annál több időt töltött ott a plakátot néző érdeklődő.

arena_960x270_px_2_-_heatmap_hmp_gaze_-cut.jpg

A reklámok kutatásában jártas ETresearch szakembere több érdekes eredményt is említett, amelyre korábbi munkáik világítottak rá. Például egy ilyen szemkamerás vizsgálat mutatta meg egy fehérnemű gyártó cég óriásplakátjáról, hogy nem a céget, hanem csak a fehérnemű ipart reklámozza, mert az utca embere csak a plakáton szereplő hölgyet/urat nézte meg, magát a márkanevet nem, ami így nem is rögzült benne. 

Elgondolkoztató, ugye? Csak egy ismeretlen szerző sokat használt mondata jut eszembe:

Attól, hogy üldözési mániád van, még lehet, hogy tényleg figyelnek.

A következő rész tartalmából

Januárban egy hasonló videóval tervezzük a visszatérést, ahol már nem egy óriásplakátot fogunk kielemezni, hanem egy sofőr vezetés közbeni viselkedését.

Addig meg csak óvatosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuke.blog.hu/api/trackback/id/tr466999073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása