Legyen tánc! Meg zöld is!
2015. március 12. írta: Robairto

Legyen tánc! Meg zöld is!

Nagyvárosok sajátossága, hogy a járókelők egy része nem hajlandó megvárni a zebránál a zöld jelzést. Bár mindenki, aki nekivág a pirosnak maximálisan megbízik magában, de ez azért veszélyes játék.

Ezt ismerték fel Lisszabonban. A városi autókat gyártó Smart gondolata az volt, hogy szórakoztatni kell a pirosnál szobrozó, unatkozó, türelmetlen gyalogosokat és akkor nagyobb hajlandósággal fogják megvárni a biztonságos zöld jelzést.

Berendeztek a zebra közelében egy fülkét, ahova bárki bemehetett és megmutathatta tánctudását a pirosra várakozóknak. Ugyanis a piros lámpa kis figurája a kabinban táncoló "művész" mozdulatait másolta. A gyakorlatban így nézett ki:

Az eredmény

81%-kal nőtt a zöldet türelmesen (és persze szórakozva!) kiváró gyalogosok aránya.

Hazai példák

Emlékeztek amikor smileyk terjedtek a budapesti kereszteződések lámpáin? Rá is ugrott egyből az összes 3 betűs hatóság: "...KRESZ-ben meghatározott közúti jelzéskép megváltoztatása..."; balesetveszély, stb.

smile03.jpg

Azért hátha egyszer mégis gondolkoznak meggondolják magukat!

Addig is csak óvatosan! Nem véletlenül pirosak a lámpák!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuke.blog.hu/api/trackback/id/tr347262397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UdjanMineck 2015.03.13. 08:38:53

"A cél szentesíti az eszközt" - a legtöbbször ez nem igaz, ezúttal azonban igen. Jó ötlet, de csak átmenetileg lehet hatékony, előbb-utóbb unalmassá fog válni.

oszt jónapot 2015.03.13. 09:03:17

Nem szorakoztatni kene, hanem szamlalot beletenni, mint egy csomo videki varosban.

inuitdog 2015.03.13. 09:42:03

Azzal kellene foglalkozni, hogy a buszok legtöbbször kitakarják a jobb oldalra az autóút mellé telepített lámpát. Több helyen nincs is az úttest fölé vagy más jól látható helyre (nem takarásban) elhelyezett lámpa. Ebből igen sok baleseti helyzet jön létre, mikor a busz megáll mert pirosat kapott épp a lámpát eltakarva. A megálló busz melletti sávban meg mennek tovább a figyelmetlen autósok mert nem látva a lámpát azt hiszik zöldjük van.
süti beállítások módosítása