Ennyi az annyi! Csoda nincs!
2013. október 11. írta: Ruszi

Ennyi az annyi! Csoda nincs!

Ha már meg kell állni, nem mindegy, hogy ezt hány méteren belül sikerül abszolválni. Most kiszámoljuk, hogy elméletben mennyi út szükséges a különböző sebességekről való megálláshoz.

Előző cikkünkben részletesen áttekintettük, hogy a féktávolság két szakaszra osztható: reakcióidő alatt megtett útra és a fékútra.

Reakcióidő alatt megtett út

Azt mondtuk, hogy a reakcióidő (az észleléstől a teljes fékhatás kialakulásáig tartó idő) optimális körülmények esetén, átlagosan 1 másodperc. Ezt könnyen távolságra tudjuk átváltani, ha elosztjuk a km/h-ban mért sebességet 3,6-tal.

A városban megengedett 50 km/h sebességgel közel 14 métert teszünk 1 másodperc alatt, tehát ha baj van, ennél a tempónál 14 méterrel közelebb leszünk az akadályhoz, mire lassulni kezd az autó!

Fékút, elméletben

A másik szakaszunk a fékút. Az a távolság, amelyen a járművünk mozgási energiája nullára csökken. Nem fárasztanék senkit a levezetéssel, elégedjünk meg annyival, hogy a fékút az így számítható ki egyszerűen:

Fékút képlet.jpgahol "v" a haladási sebesség (m/s-ban!) a fékezés kezdetén, "a" pedig az elérhető legnagyobb átlagos lassulás m/s²-ben.

Fontos látnunk, hogy a fékút hossza a kezdeti sebességgel négyzetesen arányos, tehát, kétszeres sebességhez négyszeres fékút tartozik! 

Foglalkozzunk kicsit bővebben az elérhető lassulással. A lassulás mértéke számos dologtól függ(het), de ha megfelelő műszaki állapotot feltételezünk, akkor elsősorban a gumiabroncsok és az útfelület közötti súrlódási tényező határozza meg, ahogy azt az ABS-ről szóló cikkben már boncolgattuk.

A száraz útviszonyok esetén jellemzően 7,5 m/s² átlagos lassulás érhető el. Ez az érték nedves körülmények mellett 4,5 m/s²-re, havas-jeges úton egészen 1,5 m/s²-re csökken.

Fékút, számokban

A fenti képlet alapján a jelenlegi sebességhatárokhoz tartozó fékutat számoltunk ki száraz és nedves útviszonyokra.

diagram1.jpg

A havas-jeges körülményekre számított elméleti fékutak.

Fékút-havasjeges.png

Azért csak elméleti, mert arra magam is kíváncsi lennék, ahogyan egy jeges autópályán valaki csaknem fél kilométert csúszik. Valószínűbb, hogy nem jut ilyen messzire, mert valami a segítségére siet a lassításban...

Összefoglalva

Emlékezzünk a fenti számokra, és úgy válasszunk sebességet, hogy az aktuális útviszonyok mellett is biztonságosan meg tudjunk állni! Télen, havas-jeges útviszonyok mellett, vizes, nedves útszakaszon (különösen az esőzés kezdetén) csökkentsük le sebességünket, és ha biztonságos körülmények között megtehetjük, alacsony sebességnél végezzünk fékpróbát.

Szóval csak...

STOP-ÓVATOSAN.jpg

Tetszett? Kövess minket a Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuke.blog.hu/api/trackback/id/tr505562473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartall 2014.11.07. 21:30:42

Gratulálok az oldalhoz, hiánypótló AHOGYAN foglalkoztok a témával. Biztonságos közlekedésre tanítás, szakértelem...nagyon jó.
A Vezess.hu cikkei (és a kommentelőkkel való veszekedés) után felüdülés olvasni titeket.

Ruszi · http://miszk.hu/szakerto-adatlap/rusznak-andras.html 2014.11.07. 22:36:52

@Kartall: Köszönjük szépen, többek között célunk, hogy MÁSHOGYAN foglalkozzunk a témával, örülünk, hogy elértük ezt a hatást. Azt gondoljuk, hogy maga a stílus zárja ki a "veszekedő" kommentelőket, hiszen ők nem fognak bajlódni s=v/t képletekkel...
süti beállítások módosítása