Hasznos tippek, hogy gyermeked még nagyobb biztonságban keljen át az úttesten
2015. szeptember 05. írta: Robairto

Hasznos tippek, hogy gyermeked még nagyobb biztonságban keljen át az úttesten

Ezeket ismételd át gyermekeddel, mielőtt egyedül útnak ereszted!

Újra becsengettek a hosszú szünidő után, elindult az iskola, így újra sok gyermek egyedül közlekedik az iskolába menet. Elsősorban azt javasoljuk, hogy járjátok be együtt a gyermekkel az iskolába/edzésre/különórára vezető útvonalat, és beszéljétek meg a veszélyes helyzeteket, illetve azt, hogy mire kell fokozottan figyelni.

Ezen túlmenően összegyűjtöttük nektek azokat az úttesten való átkeléssel kapcsolatos javaslatokat, amelyeket iskolai oktatás keretében, tanórákon is át szoktunk ismételni a gyermekekkel.

Tehát alább néhány jó tanács, hogy miket beszéljetek meg, hogy egyedül is minél biztonságosabban tudjon gyermeked közlekedni:

Hol biztonságos átmenni az úton?

Legkézenfekvőbb megoldás az olyan zebra, ahol jelzőlámpa is segíti az átkelést. (A zebra hivatalos nevén: kijelölt gyalogátkelőhely, de mivel a zebra közelebb áll a gyerekek szívéhez, így mi is inkább így nevezzük.)

Ha az óvodában már hallgatták Tóbiás és Balambér kalandjait, akkor kívülről fújja minden gyerek, hogy a piros tilos, és hogy a zöldnél minél gyorsabban érjünk át az út másik oldalára.

Fontos elmondanunk neki, hogy a villogó zöld jelzésnél már nem szabad elindulnia. Hogy ezt a legegyszerűbben megtanítsd neki, keressetek egy lámpás átkelőt és várjátok meg , amíg zöldre, majd újra pirosra vált a lámpa. Ez alatt a két perc alatt az előzőeket el tudod neki részletesen mondani.

mg_1053_exp1-e1441235426822.jpg

Vegyétek át azt is, hogy vannak olyan lámpák, aminél meg kell nyomni egy gombot, hogy zöldre váltson. Ha ilyennel van dolgotok, akkor próbáljátok is ki, lássa a gyermek, hogy pontosan hogyan működik.

Na de mi van akkor, amikor a jelzőlámpás zebránál a kanyarodó autók egy időben mehetnek a gyalogosokkal: Egyrészt beszéljük át a gyermekkel, hogy ilyen bizony sűrűn előfordulhat, tehát nem ő csinált rosszul valamit, ha jönnek autók is miközben neki zöld a lámpa. Másrészt hívjuk fel a figyelmét arra, hogy termete miatt nem biztos, hogy látja egy kanyarodó jármű vezetője, de a láthatóság kérdésére még visszatérünk. Alapszabálynak nem rossz az sem, hogy lehetőleg felnőttekkel együtt keljen át még a lámpás kereszteződésnél is. Szinte mindig lesz olyan felnőtt, akihez csatlakozhat. (Felnőttként pedig igyekezzünk segíteni a gyerekeket!)

Hol van a legközelebbi zebra?

Erre nagyon könnyen válaszolunk, ha jól ismerjük a környéket, de mi segíthet ismeretlen helyen a gyermeknek? Az autósokat tábla figyelmezteti az átkelő gyalogosokra, használjuk hát ki ezt mi is!

kijelolt_gyalogatkelohely.jpg

Messzebbről is felismerhető egy ilyen tábla az út menti oszlopon, és itt biztosan lesz felfestve zebra, ahol nagyobb biztonsággal kelhetünk át.

És ha zebra sincs, akkor mi a teendő?

Ha nincs a közelben zebra, akkor keressünk olyan átkelési helyet, ahol nem takarja semmi a kilátást az autósok számára (bokor, fa, épület, stb.), tehát biztosan látni fognak minket az úttest szélén, és persze mi is már messziről látjuk a közeledő járműveket.

Akár van zebra, akár nincs, beszéljük át a gyermekkel azt is, hogy őket kisebb termetük miatt nehezebben veszik észre az autósok, és, hogy ez milyen veszélyeket rejt magában.

Mielőtt elindulsz, győződj meg róla, hogy biztosan észrevettek-e az autósok!”

Ez az a téma, amit minden oktatás alkalmával mi is részletesen átbeszélünk a gyerekekkel, elvégre ez a legveszélyesebb eleme a gyalogos közlekedésnek. A kérdésre, hogy „honnan tudod BIZTOSAN, hogy észrevett-e az autós?”, a „látom, hogy lassít” és az „így integet a kezével, hogy mehetünk” válaszok szoktak érkezni a gyerekektől.

Ha lassít az autós, az már fél siker, főleg, ha egy zebránál állunk, ahol ugye most már kötelező (!) megállni, ha gyalogos várakozik az út szélén. Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az, hogy lassít egy autó az nem garancia arra, hogy meg is fog állni a zebránál, előfordulhat, hogy csak lefordulni szeretne, és ezért lassít.

Mi arra tanítjuk a gyerekeket, hogy az átkelőnél, az úttest szélén állva keressék a járművezetők tekintetét, és ha találkozik a tekintetünk, akkor sokkal biztosabb, hogy észre is vett minket az autós. Persze ettől még a legjobb, ha megvárja, amíg megáll az autó.

Ha integet az autós, hogy mehetek, akkor mehetek?

Elsőre mondanánk, hogy persze, akkor lehet menni, de hívjuk fel a figyelmét arra, hogy ettől a másik irányból még jöhet olyan autó, ami nem biztos, hogy át fogja engedni maga előtt! Több sávos úttest esetében pedig látni olyan autósokat, akik már megfeledkeztek arról a KRESZ szabályról, hogy ha az egyik sávban megállt az autó a zebra előtt, akkor a mellette lévő sávokban is kötelező megállni. Ez különösen veszélyes lehet, mert még takarja is a gyalogost az álló autó. Térjünk ki tehát erre is, hogy győződjön meg róla, hogy minden sávban és minden irányból meg fognak állni a járművek.

Érdemes átismételni a sokat emlegetett balra-jobbra-balra szabályt. Ez alapján mielőtt az úttestre lép, először nézzen balra, majd jobbra, és a biztonság kedvéért még egyszer balra. Szélesebb úttesten való átkeléskor pedig ez tovább ismételendő. :)

Reméljük, Te is találtál cikkünkben olyan hasznos tanácsot, amelyet át tudtok venni együtt és így holnaptól még nagyobb biztonságban tudhatod gyermeked!

Ne feledd: csak óvatosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuke.blog.hu/api/trackback/id/tr787762038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2015.09.05. 12:36:05

A gyerekek nagy többsége már gyerekkorában el lett rontva azzal, amikor az ostoba szülei biciklizés közben ( igen, az a kicsi lábbal lökhető vacak is számít!) a zebrán nem szállították le, hanem hagyták, hogy biciklivel át menjen a zebrán...
süti beállítások módosítása