Mutass példát!
2015. augusztus 28. írta: Ruszi

Mutass példát!

Vélemény cikk következik, nagyon kikívánkozik...

 Aki hivatásos, azt főleg ne lássam szabálytalankodni!

Amióta attól lett hangos a média, hogy az új rendőrségi készülékek nem csak a sebességet mérik majd, hanem képesek lesznek regisztrálni a tilos jelzésen való áthaladást, vagy a biztonsági öv nem-használatát, illetve a mobilozást is, azóta jobban figyelem azokat a járművezetőket, akik megkülönböztető jelzésű, vagy egyéb hivatásos jogosítványt igénylő járművekben ülnek. Gondolok itt rendőrökre, közterületesek, polgárőrökre, menetrend szerinti autóbuszokra és társaikra. (Nálunk Zuglóban még kerületi rendészet is van.)

Nem tetszik, amit látok

Sajnos az a tapasztalatom, hogy szirénás autók, városi autóbuszok, taxik (és még sorolhatnám) vezetői sem jobbak, mint mi, átlagos kormánytekergetők, ha a szabályok betartásáról van szó. Persze a tisztelet kijár a kivételeknek!

DE!

Amikor azt látom, hogy a rendőrségi kocsit vezető közeg is vígan telefonál menet közben kézben tartott készülékkel, akkor azért nehéz elvárni az állampolgártól, hogy már csak az állása miatt is tisztelje a rendőrt.

Valamelyik nap éppen a Hungária körút zuglói szakaszán haladtam, amikor a kerületi rendészet (nem is tudtam, hogy ilyet tartanak fenn kerületek) rendőrkocsira hajazó matricázással, fényhíddal a tetején haladt el mellettem. A fülledt időben mindkettőnk ablakai le voltak húzva, így tisztán láttam, mi több hallottam is, hogy a sofőr telefonál. Le is akartam fényképezni, de a fényképezőgépem nem volt kéznél mobilt meg ügye nem lehet kézben tartani! :)

Egyébként ez sem igaz, mert amikor egy négykerekű (motorkerékpárokra, kerékpárokra stb. ez nem áll) a lámpánál várakozik, akkor azért lehet nyomkodni a telefont. Akinek nincs kihangosítója az autóban, az vegyen. 3.000 (azaz háromezer) forinttól kaphatóak ezek a készülékek. Kollégám felesége is így járt a héten: pont a férjével beszélt telefonon, amikor az egyik kereszteződés nem adta ki... Nyaralni mentek volna a családi kocsival, ehelyett bosszúság, költség, -2 bónuszpont és a többi és a többi. De térjünk vissza a témánkhoz!

A zebra

A kijelölt gyalogos átkelőhelynél, ha már ott van a gyalogos, meg kell állni és át kell engedni őt. Ez a szabály. Amíg mondjuk 10 évvel ezelőtt még mindenki erősen zárójelbe tette ezt a rendelkezést, azért annyit meg kell hagyni, hogy az utóbbi időben – legalább is, ahogyan én látom – nagyon sokat javult a morál e téren. Viszont rendszeresen látom, hogy a BKK buszai, illetve azok sofőrjei, a legritkább esetben fékeznek le, hogy átmehessen a gyalogos.

20130425_citaro.jpg

Tudom, tudom, hogy tartani kell az amúgy is szoros menetidőt. Tudom jól, hogy oda kell figyelni a fogyasztásra, és az gázolaj mennyiség nekem a Balatonig is elég lenne, amivel azt 20 tonnás dögöt újra lendületbe lehet hozni, de akkor is! Neki is meg kell állni. Én is szabály szerint kiengedem őket a megállóhelyükről, ha már indexelnek. Persze a BKK-nál is látok telefonálni busz és- villamosvezetőket, de ezt már az előbb tisztáztuk. Ma éppen ez jelent meg a hasábokon.

Rengeteg sofőri állás igényel hivatásos jogosítványt. Magyarul e járművek vezetőinek az a munkájuk, hogy autót vezessenek. Illene akkor ezt tökéletes precízséggel, nem csak balesetmentesen, de szabályosan is végezni. (Pontosítsunk: rengeteg állás megkívánja a pályaalkalmassági vizsgát (PÁV), ennek hiányában a köznyelv úrvezetőnek becézi s sofőröket.)

Jogalap

A jó főnök csak olyan dolgokat vár el a beosztottjaitól, amit maga is megcsinál.

Kicsit hülyén veszi ki magát, hogy olyan dolgokért osztogatnak büntetéseket (szabálytalan parkolás, záróvonal átlépés) amit a szervek maguk is megcsinálnak – nínózás nélkül is…

Plussz

Jól esne azt látnom a városban, hogy ha egyszerre látok rendőr kocsit és szabálytalankodó autót, akkor ezt a szabálytalanságot a rendőr is észreveszi. OK, tudom, hogy lehet, hogy nyomozók ülnek éppen abban a kocsiban, vagy egyáltalán nem közlekedésrendészeti feladatot végeznek éppen, de a rendőr, az rendőr, egy kis ejnyebejnyéből is lehet tanulni.

rendormotor3-vecseshirek.jpg

Szeretném azt látni, hogy nem csak motorozgatnak, hanem éberen figyelik a szabálytalankodást és intézkednek is!

Ha a többi közlekedő azt látná, hogy nem maradnak figyelmeztetés, büntetés nélkül a kisebb szabálytalanságok sem, akkor legközelebb kétszer is meggondolná, hogy kiteszi-e az irányjelzőt a körforgalomból kifele menet…

Várom kedves rendőr, buszvezető, taxis és minden érintett hivatásos sofőr kommentjeit!

Ott vagyunk a Facebook-on is – itt nem kell követési távolság!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuke.blog.hu/api/trackback/id/tr797687822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása