Ne légy vaksi, rossz az aksi! - 3. rész
2013. december 28. írta: Ruszi

Ne légy vaksi, rossz az aksi! - 3. rész

Elérkeztünk az akkumulátoros cikksorozatunk záró epizódjához. Most már villáskulcsot ragadunk és bepattintjuk az új aksit az autóba. Aki mindhárom cikknél figyelt, azt ebben a témában már nem sok meglepetés éri.

Az első részben az aksi fáradására utaló gyanús, árulkodó jeleket kerestünk, majd meg is bikáztuk az autót. A második felvonásban egy aksiboltba látogattunk, hogy a csereérett akkumulátorunk helyett másikat nézzünk.

Jöjjön a csere! De mielőtt belevágnánk az akkumulátor cseréjébe, az előző részekhez érkezett megjegyzések között felmerült kérdésekre válaszolunk.

Miért nem képes az autó 2013-ban előre szólni, hogy gyenge az akkumulátor?

A jármű diagnosztikai rendszere most is tizedvolt pontossággal méri, hogy mennyi az akkufeszültség, de valóban nem jelzik ezt az értéket. (Szakértőinknek felhívás keringőre! :) Felsorolhatjátok azokat a kocsikat, amikben van ilyen műszer.) Az akkumulátor gyengülésére azonban több árulkodó jel is felhívja a figyelmünket:

  • egyre nehézkesebb indítás
  • növelt teljesítménynél pislákoló fényszórók
  • elektromos szervokormányos autókban kormányzáskor elnehezülő kormány, illetve csökkenő fény a világítótesteken
  • lassabban működő ablakemelők stb..

Ahogy kedves kommentelőnk (Bambano) is elmondta, van olyan eset amit a Jóisten sem tud előre: ez a cellazárlat. Bármikor bekövetkezhet és akkor egyik pillanatról a másikra:

analog-volt-meter-o.gif

Game Over!

Most akkor vehetek bele nagyobb aksit, vagy nem

A második rész kommentjeiben parázs vita alakult ki arról, hogy milyen hatásokkal jár, ha a gyári méretnél (nem fizikai méretnél, hanem kapacitásnál) nagyobb akkumulátort veszünk az autónkba. A mi javaslatunk úgy szólt, hogy ne essünk túlzásokba, mert akkor nagyobb kapacitású akkumulátort a kisebb aksihoz méretezett generátor nem fogja tudni feltölteni annyi idő alatt, mint az eredetit. Sok érv érkezett, mi maradnánk annál a verziónál, hogy egy lépcsőnél ne vegyünk nagyobb akkumulátort, de a döntés a Tiétek.

Massive-Battery-300x258.pngLehet nagyobb, de csak mértékkel

Akkumulátor felügyeleti rendszerek, különleges akkumulátorok

Valóban előfordulnak olyan autók (főleg az újabb, drágább járművek), amelyben akkumulátor felügyeleti rendszerek működnek, amelyek képesek észlelni az akkumulátor gyengülését. A dolog lényege, hogy az indítózás (nagy igénybevétel) idejére minden más fogyasztót képesek kizárni a rendszerből, de csak akkor zárják ki ha erre szükség van. (Kicsit olyan ez mint pl. az emberi szervezet, ami engedi lehűlni a végtagokat ha hideg van, azért, hogy a létfontosságú szervek melegek maradjanak.)

Ehhez különleges ún. felitatott üvegszálas (AGM) aksikat használnak, ami többek között kizárja a cellazárlatot, nincs szivárgás még a burkolat sérülése esetén sem, és a töltési/kisütési elektrolit veszteség is minimális. Persze drágább és hatékonyabb, mint a hagyományos akkumulátor, de akinek ilyen rendszer működik az autójában, az csak ilyen akkumulátort vehet bele, úgyhogy megint oda lyukadunk ki, hogy prémium autó = prémium ár...

Hozzátenném, hogy amikor használt autót veszünk, érdemes az aksi korát és állapotát is vizsgálni, mint mi.

Ford kérdés

A kommentekben említettétek a Ford gyártmányok különleges igényeit. Egyeztettem néhány szakemberrel, nos semmilyen különleges bánásmódról nem tudtak beszámolni, de gondolom most újabb komment-cunami epicentrumot teremtettem, úgyhogy ne fogjátok vissza magatokat.

Csináld magad akció... Puska kellett volna ehhez a melóhoz!

Mindenek előtt a régi, rossz akkumulátort ki kell szerelni. Az akkumulátor a járműben rögzítve van, mert ha el tudna szabadulni, akkor a 15-20 kilós alkatrész igen szép rombolást tudna végezni, és akkor még nem beszéltünk a szakadt kábelekről. Ezt a rögzítést oldani kell. Ehhez minimális műszaki érdeklődés és egy-két egyszerű szerszám szükséges. 10-es, vagy 13-as (hatlapfejű) csavarokkal rögzítik a sarukat, ehhez a melóhoz használjuk a puskát villáskulcsot. Általában a rögzítésnek az oldására is meg fognak felelni az előbbi szerzsámok. (Vagy az akkumulátor alsó peremén lesz egy fémlap, vagy fémpántok tartják a helyén.)

car-battery-care-07.jpg

A saruk lekötésének sorrendje biztonsági szempontból fontos: előbb a negatív, majd a pozitív sarut kössük le. Régi ki, új be, és mehet vissza a rögzítés. (Felszereléskor először a pozitív, majd a negatív sarut tesszük fel, ha ez megvan, az akkumulátor rögzítését is elvégezzük.) Ha mindent jól csináltunk akkor most már van "energia".

Ez nekem nem megy...

Ha nem vagyunk hajlandóak bepiszkolni a kezünket, vannak akár non-stop működő akkusegély vállalkozások. Persze hívhatunk ilyet, mert kétségkívül gyors és szakszerű javítást kapunk, de arra is fel kell készülni, hogy éjjeli-, kiszállási- és egyéb felárakkal kell számolnunk – úgy járhatunk, mint a későn ébredők a téli gumik cseréjével.

Mehetünk! De most meg mi van???

Miután kicseréltük az akkumulátort, tapasztalhatunk néhány hibának tűnő jelenséget a kocsinkban. Ez természetes dolog, a járművünk vezérlése elfelejt néhány beállítást. Tipikusan ilyen az elektromos ablakemelők automata funkciója: semmi gond, mert tanítható: általában azt kell tennünk, hogy mindkét irányban nyomva tartjuk az ablakemelő gombját és amikor elérte a véghelyzetet, még 5-6 másodpercig nyomva tartjuk a gombot.

power-steering-warning-light.jpg

Elektromos szervokormányokkal rendelkező autóban kaphatunk még hibaüzenetet a műszerfalra ezzel kapcsolatban. Itt szintén véghelyzet-tanulási probléma van. Elmúlik, ha a kormányt mindkét véghelyzetbe kitekerjük.

Nem szól a rádió: ha "áramszünet" volt, akkor az autórádiók kódos védelmi rendszere életbe lép, vagyis egy aksicsere után meg kell adnunk a gyári kódot. Egyszerűbb esetben elővesszük a jármű fedélzeti irodalma közül a rádióra vonatkozó füzetet, amiben megtaláljuk a kódot, sőt azt is, hogy hogyan kell azt megadni. Bonyolulttá válik a kérdés, ha fogalmunk sincsen a kódról.

  • Nem gyári rádiók esetében vegyük elő a saját kódot és útmutatót
  • Ha gyári rádiónk van, de kódunk nincs, akkor a márkaszeviz (ha igazoljuk, hogy a miénk a kocsi) segít nekünk
  • Fordulhatunk még autórádiós szakemberhez, aki – kisebb szerencsével – se perc alatt kikódolja a rádiónkat.

Végül, de nem utolsó sorban

Trash-bin.gifAz akkumulátor tartalmát tekintve erősen környezetszennyező hatású veszélyes hulladék! Olyanok ezek mint a munkahelyek aulájában elkülönítve gyűjtött elemek, csak nagyobb kivitelben. A régi akkumulátort vagy a kereskedésben hagyhatjuk, vagy ha ez nem megoldott, akkor a helyi hulladékkezelő valamelyik telephelyén adhatjuk le.

 

A cikksorozat véget ért, de a kommentekben beszélgethetünk tovább!

Aksicserénél is: Óvatosan!

Tetszett? Kövess minket a Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuke.blog.hu/api/trackback/id/tr705654305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.29. 11:50:35

Akkor a Ford akku témához idézek:

"Megjelentek tehát az autós köznyelvben "intelligens generátornak" nevezett megoldások, ami némileg pontatlan, hiszen inkább "intelligens töltési folyamat" megnevezés az, ami inkább fedi a lényeget. 15 fokos hőmérséklet esetén az első pár percben pl. 15V körüli értékeket mérünk, ezután a feszültség jellemzően 13-14V között alakul. , nagy gázadásnál például az ECU csökkenti a generátor terhelését, így biztosítva a jobb gyorsulást.

A Ford előírása alapján ebben a rendszerben az ezüst-kalcium akkumulátorok használata kötelező. (Ezeknél az akkuknál - hagyományos rendszerben - a 14,4 Volt helyett némileg magasabb, 14,8 Volt töltőfeszültség az előírás. Meglehet, hogy véletlen csupán, de mi nemegy esetről tudunk, amikor 2-3 év után cserélni kellett az akkut. Az innováció célja éppen az akku élettartamának növelése.)"
injektor.hu/index.jsp?id=2&main=267&akt=

A szerelőurak gondolom ezt is felületesen kezelik, de sosem értettem miért kell más akkumulátort keresni egy autóba, ha cserélni kell. A gyári a lehető legjobb megoldás és nem kell kísérletezgetni, hogy fizikailag mi szerelhető még be, letudom-e fogatni stb. A kiadási oldalt nézve sem egy őrületes plusz kiadás és ha ezt az élettartamra vetítjük, még olcsóbb is lehet a hosszabb élettartam okán.

khell 2013.12.29. 12:09:13

@abcd1234: "sosem értettem miért kell más akkumulátort keresni egy autóba, ha cserélni kell. A gyári a lehető legjobb megoldás"

Ezt cáfolnám, a legtöbb autóba, még a középkategóriában is az éppenhogy elfogadható legszarabb, legolcsóbb oem aksit rakják gyárilag, kihúzza a gari lejártáig és kész. Márkaszervizben megveheted utána ugyanazt egy másfélszeres szorzóval, vagy ugyannyiért vehetsz egy komolyabb aksit is.

samot 2013.12.29. 12:42:06

khell
Ez amit irtàl a kommersz màrkàkra vonatkozik!Egy komolyabb màrkàs autonàl nem àl meg a véleményed!
Tapasztalatbol mondom!Az elsö akuval 6 évig autoztam!Persze komoly auto komoly àrral volt!Ez igaz!

Konflikt · http://flickr.com/konflikt 2013.12.29. 12:42:34

_A jármű diagnosztikai rendszere most is tizedvolt pontossággal méri, hogy mennyi az akkufeszültség, de valóban nem jelzik ezt az értéket. (Szakértőinknek felhívás keringőre! :) Felsorolhatjátok azokat a kocsikat, amikben van ilyen műszer._

igazabol ahol van ODBII-es csatlakozo (2000-es evek elejetol kb. minden autoban van) oda lehet pl. venni egy ODBII-USB, vagy ODBII-bluetooth adaptert, majd egy andoridos telefonnal/tablettel osszekotve szamtalan (akar pillanatnyi ertekekeket, tobbek kozott az akku feszultsegest is) ki lehet nyerni. en ezt a programot hasznalom: play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torque&hl=en_GB
persze auto tipustol/gyartamnytol/ODBII adaptertol fugg hogy milyen ertekeket, es milyen mintavetelezes mellett lehet kiolvasni.

fzoli415 2013.12.29. 12:52:30

Pl. a Phaetonban van mutatós feszmérő.

lobster thermidor 2013.12.29. 12:53:30

@samot:
Nem lehet általánosítani!
Az összehasonlítgatásoknál azt sem szabad elfelejteni, hogy mekkora az autó éves futásteljesítménye. Nyilvánvaló, hogy egy évente 70 ezret futó vállalati autó aksija előbb fog kikészülni, mint a 10 -12 ezret guruló autóé.
Nekem volt már olyan autóm, aminek az aksija perce pontosan a 3 év elmúltával megadta magát, majd a következő aksi, pont ugyanolyan használat mellett 6 évig bírta szuflával.

Lompos1948 2013.12.29. 15:41:03

"A saruk lekötésének sorrendje biztonsági szempontból fontos: előbb a negatív, majd a pozitív sarut kössük le. Régi ki, új be, és mehet vissza a rögzítés. (Felszereléskor először a pozitív, majd a negatív sarut tesszük fel, ha ez megvan, az akkumulátor rögzítését is elvégezzük.)"

Erről nagyon olvasnék egy magyarázatot. Égy életet éltem le "elektronok társaságában" és így merném állítani álmomból ébresztve is a fordítottját.

Robairto 2013.12.29. 16:02:03

@Lompos1948: Nyitottak vagyunk megvitatni, kifejted, hogy szerinted miért kell fordítva? Utánanézünk mi is (újra).

becseit 2013.12.29. 16:21:29

Sajnos csak most találtam meg ezt a cikket; több hozzáfűzni valóm is lenne:
-Akkumulátor kapacitás: van a gépkocsi fedélzeti rendszernek egy -típustól függő- tól-ig feszültségtartománya, ahol még működőképes (indítható). Ez a tartomány ugyanaz egy 44Ah akksival és egy 76Ah akksival is. A bevitt energia pedig nem vész el. Az indító akkumulátorok élettartamát -különösen a felitatott elektrolitú- alapvetően meghatározza az, hogy mennyiszer sütik ki őket 60%-nál jobban. Akkor mégis mitől lehet káros bármilyen szempontból az, ha a fizikailag elérhető legnagyobb kapacitású motorindító akkumulátort teszik be az autóba? Én személy szerint erre biztatok mindenkit, ha a lehetőségei megvannak rá. (persze nem gyártmány függetlenül)
-Korszerű akkumulátorok: manapság a korszerű technika jegyében -konyahanyelven- nútolják a lemezeket, hogy ugyanannyi kg ólomnak nagyobb legyen a felülete -> indítóáram, kapacitás. Ez nagyon faxa dolog addig, amíg nem jön a szulfátosodás nevű akció, ami leghamarabb ezeket a "nútokat" tölti meg, exponenciális gyorsaságú kapacitás és indítóáram csökkenést okozva.
A sok helyen -nem tudom miért- gagyinak nevezett gyártók (pl.: az egyetlen hazai akku gyártó) termékei viszont megkapják az ólmot így a tönkremenetelük -hasonló feltételek mellett- jóval lassabb is lehet, mint korszerűbbnek mondott -és ennek megfelelően- jelentősen túlárazott társaiké. (ugyanolyan kapacitású akksik méreteit /kg-jait hasonlítsátok össze)
-Egy akku aktivátor nevű kézi készülékkel meglepően eredményesen lehet korrigálni az új akkuk szulfátosodását -akár visszafordítás jelleggel is. (Akár háromszoros élettartam)
Két dologra kell figyelni: az egyik az, hogy az aktivátor soha ne kapcsolódjon a fedélzeti elektronikához úgy, hogy nincs rajta akku, a másik az, hogy rendszeresen rá kell tölteni az aktivátorral kezelt akkumulátorra. Az elsőt én úgy oldom meg, hogy az aktivátor és az akku közé egy autósaru 'belű' polaritáshelyesen csatlakoztatható szigetelt csúszó érintkezőt teszek úgy, hogy az akkusarukhoz csak akkor lehet hozzáférni, ha széthúzzák ezt a csatlakozót. A másodikat az autóban a generátor megoldja, kiszerelve pedig legalább hetente 1A körüli árammal rá kell tölteni. (pl.: Áldi/Lidli CTEK klón töltő motorbiciklis programjával)
Akár reménytelenül kiütött akksikat is vissza tud hozni az életbe (min 1-2 hónap alatt). Ez környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható.

becseit 2013.12.29. 16:34:12

@lobster thermidor: Pedig józan paraszt ésszel az évi 70.000-et futó autóban kellene tovább bírnia akkor, ha az energiamérlege jó. (nem 1km-es utakra használják)
Egy folyamatosan legalább 60% fölött, de ideálisan 85-100% töltöttség között tartott akkumulátornak a leghosszabb a várható élettartama -persze, ha nincs felforralva a géptérben és 14.4V-nál semmilyen estben sem magasabb a fedélzeti feszültség (nem felitatott elektrolitú akksiknál) de ezek megint gyártófüggőek.

Régen a Perion akkumulátoroknál (nem Johnson, hanem magyar cellákkal) nem volt kuriózum a 6-8 éves élettartam sem.

Laresz 2013.12.29. 16:35:25

@Lompos1948: az az egyszerű oka van, ha csavarozás közben a villáskulcs véletlenül testeli a + sarut, ne olvadjon a markodba.

becseit 2013.12.29. 16:39:13

@khell: A legkisebb akkumulátort, amivel még beindul. :)))

Osztom a véleményed!

becseit 2013.12.29. 16:40:41

@samot: A komoly autó kategória honnan indul? 8 misi alatt még bővel előfordul az akksin spórolás.

becseit 2013.12.29. 16:44:20

@Konflikt: Egyet ne tévessz el; 2db feszültséget lehet kiolvasni:
-az ECU által detektált fedélzeti feszültséget
-az OBD adapter által -a csatlakozó kapcsain megjelenő- 'mért' feszültséget

Bizonyos 'eredeti' OBD adaptereknél több tized volt eltérés is lehet a kettő között. (ami lehet huzalozási probléma is, de én nem ilyen estekről beszélek)

becseit 2013.12.29. 16:46:18

@Lompos1948: Pozitív testelésű autóknál mindenképpen.

A negatív saru elsőnek történő eltávolításával annak a veszélye, hogy a dugókulccsal 'cikríccsál' egyet, konvergál a nullához.

becseit 2013.12.29. 16:57:13

@abcd1234: Nem az Ezüst-kalcium kívánja a magasabb töltőfeszt, hanem a felitatott elektrolit (AGM).
Síma Ezüst-kalciumos akksit pillanatok alatt taccsara vágna a -aktív gázképződési feszültség feletti- 14.8V.

lyken 2013.12.29. 17:03:15

@abcd1234: "A gyári a lehető legjobb megoldás és nem kell kísérletezgetni, hogy fizikailag mi szerelhető még be, letudom-e fogatni stb. A kiadási oldalt nézve sem egy őrületes plusz kiadás és ha ezt az élettartamra vetítjük, még olcsóbb is lehet a hosszabb élettartam okán."
Gyárilag mindig a lehető leggyengébb akkut teszik be, ami még megfelel a kritériumoknak. Vegyünk példának egy indítómotort ami ami 320EN indítóárammal már megy. Ez a kocsi kap egy 360EN értékű akksit. Ez az akksi 3 év múlva, mikor már csak 310EN-t tud leadni, lényegében cserés lesz. Ha veszel a boltban helyette egy olyat, ami 400-450EN indítóáramot ad le és emiatt a 320-as értékre csak 5-6 év után romlik le, akkor jobban jársz. Ráadásul ugyanannyit fogsz érte körülbelül fizetni, mint a sajátmárkás gyári akksiért.
Ha a te mérési módszeredet(élettartam) vesszük, akkor élettartamra vetítve a gyári akku választása esetén kb. kétszer annyit fizetsz ki. Ráadásul a gyári akkuk jellemzően márkaszervízben kaphatóak csak, ahol mintegy "véletlenül" duplaáron kíínálják az ilyesmit. Szóval a végén az is megeshet, hogy négyszer annyit tejelsz, mintha akkuboltból vásároltál volna.

@samot: "Ez amit irtàl a kommersz màrkàkra vonatkozik!Egy komolyabb màrkàs autonàl nem àl meg a véleményed!"
Azok közül aki itt írogat, kevesen járnak Bentley-vel vagy Jaguárral.

@becseit: "Pedig józan paraszt ésszel az évi 70.000-et futó autóban kellene tovább bírnia..."
Ez akkor lenne igaz, ha az akkuk élettartama időre szólna. Ezzel szemben az akkuk élettartamát feltöltési ciklusban szokták mérni. :)
Ha egy autó 70k km-t fut, az saccra kicsit több mint négyszer annyi töltési eseményt él át, mint a 15k km-t futott társa. Így fordulhat elő az, hogy míg a 15k km-t futott kocsi 4 évet kibír ugyanazzal az akksival, a céges 70k km alatt ledarálja.

lyken 2013.12.29. 17:15:13

@becseit: Anyós hétvégi bevásárlóautójából 2 év után lett kidobva a gyári 35Ah-s akku. A kocsi egy ideig kehes lovat játszott, aztán nem indult el. 2 év kellett hozzá, hogy a gyári akku indítóáram kapacitása az indítómotor számára szükséges szint alá essen.
A gyári 35Ah-s akku a márkaszervízben 40.000 forint.
A 45Ah-s bolti, nemgyári VARTA 13.000 jó magyar forint. :)

Minden tiszteletem azoké, akik emberbaráti szeretetből eltartják a márkaszervízeket és márkaképviseleteket. :)

becseit 2013.12.29. 17:27:48

Az előző cikkben írja a szerző, hogy nagyobb kapacitású akkumulátorhoz "kevés lehet a generátor árama"

Nos, az akkumulátorokat I=C/10 töltőárammal illik tölteni. Ez egy 76Ah akkumulátornál 7.6Amper.

A generátor minden autóban úgy van méretezve, hogy a gépkocsi energiamérlegének megfeleljen -speciális eseteket kivéve*- a generátor minden fogyasztót el tudjon látni energiával (az akku járulékos segítsége nélkül)
Könnyen belátható, hogy egy 100-200Watt teljesítményű hátsó ablak fűtés energiaigénye már bőven fedezi egy akkumulátortöltés energiaigényét.
Tehát, már ha csak e nélkül megyünk, akkor jók vagyunk.
Ez a példa nagyon rossz volt, mert minden generátor fel tud tölteni minden akkumulátort -csupán idő kérdése. Mivel a mai gépkocsik elektronikával gazdagon felszereltek, 90A generátor alatt ritkán van legyártva taxi.
Egy gépkocsi 'alap' járatásához szükséges kb. 20W gyújtás, 50-70W tüzelőanyagszivattyú, 50-70W üzemanyag befecskendezés, 175-200W ECU. Ez 20-25Amper. Jó közelítéssel a generátorok az alapjárat környékén a normál áramuk 2/3-át már tudják. Ez 90A-nál kb. 60A. Ebből levesszük a -legrosszabb eset- 25A-t és marad 35A.
Egy lemerült 76Ah akkumulátort tehát -szinte bármelyik- mai autó alapjáraton kb. 1 óra alatt használhatóvá tud tenni. Ugyanez használat mellett még 130-150W világítás: + 10A.
Ekkor a töltőáram (ami az akku töltöttségével arányosan egyre csökken)akár 55A is lehet.
Ekkor a 76Ah akkumulátor akár egy egyórás út alatt feltölthető.

Az, amiről a cikkíró beszél akkor okozhat egyedül problémát, ha a gépkocsi energiamérlege tartósan negatív, így az akkumulátor töltöttsége folyamatosan csökken. (rövid utak, gyakori önindítózás) Ellenben az is könnyen belátható, hogy ebben az esetben a normál akkumulátorral már több napja 'működésképtelenek' lennénk.

*rövid időre nagy áramot igénylő berendezések. pl: ablakemelő

becseit 2013.12.29. 17:33:38

@lyken: Egy pozitív példát azért tudok mondani; az Opel akkumulátorai -eddig, általában- nagyon jók és nem embertelenül drágák.

(Az annyira fikázott egyedüli magyar akkugyártó termékeivel lesznek szerelve gyárilag az egyik hazai német érdekeltségű autógyár Magyarországon készült autói.)

becseit 2013.12.29. 17:36:13

@lyken: Ilyen esetekre lett kitalálva az Akku-aktivátor. A gyártónál 2.5 rugó. Autóba szerelve javaslom a fix 12V-os verziót, ha műhelyben, kiszerelve tuningolod az akksikat, a 12/24-es, ami 300Ft?-al drágább.

becseit 2013.12.29. 17:41:16

@lyken: Saccara egy ilyen autóban ideálisan egy 800A/3sec (0.2[Ah]!) kisütési és visszatöltési teljesítmény mozog. Ez paripa pimpili.

Ha van benne mondjuk (GPS)nyomkövető, állófűtés, (riasztó) vagy egyéb -számottevő- állandó áramfelvételű berendezés, akkor ez az érték már valóban beleszámíthat a végeredménybe.

becseit 2013.12.29. 17:43:44

@lyken: Ami lemaradt: A 70.000-es autót valószínűleg minden munkanapon használták, ergo mindig közel teljes töltésen volt az akkumulátora.

Ruszi · http://miszk.hu/szakerto-adatlap/rusznak-andras.html 2013.12.29. 17:58:07

@abcd1234: Pedig hogy kerestem, de ezért jó, hogy itt vagyok! köszi a linket!

becseit 2013.12.29. 18:10:56

Ebben a Ford-os rendszerben az az innováció, hogy előzéskor jobban gyorsuljon a WRC?

Mert a hőmérsékletfüggő töltőfeszültség szabályozás minden elektronikus feszültségszabályozású generátorban benne van (1969-tól)

gyedmaróz 2013.12.29. 19:09:40

A Ford intelligens töltés az elektronika számára rendelkezésre álló adatokból ( hőmérséklet, fordulatszám, villamos terhelés, stb.)kalkulálja ki hogy hogy szabályozza a generátor üzemét.
Az én Focusomban a gyári akku 10 évig tartott, és még nem volt teljesen rossz, mikor kicseréltem.
Kalciumos kell bele. Jelenleg szerb gyártmányú (különböző fantázianeveken kapható) modell szolgál benne közmegelégedésre.

becseit 2013.12.29. 20:32:24

@gyedmaróz: Értem én;
-a töltőfeszültség változtatás -nem újdonság
-generátor árama -terhelés függő

Ez a rendszer amit -állítólag- nyer a réven, eldobja a vámon;

Az -állítólag- fejlettebb töltőfeszültség szabályozást bőven kompenzálja az, hogy az akkumulátort kisütés-töltés (ciklikusság) szempontjából egyértelműen jobban igénybe veszi.

A fenti analógiára visszavezetve, intenzív gyorsítás/nagyobb motorterhelés ideje alatt a -feltöltött- akkumulátorból működik a gépkocsi kb. 35-60A-es üzemi áram igénye.
Ez egy 15mp-es gyorsítás esetén 0.25[Ah] is lehet. Összehasonlításként durván 2, vagy 3 ilyen gyorsítás -nagyon nagy vonalakban- egy önindítózásnak felel meg az akku szempontjából. Egy intenzív vezetéssel abszolvált, 30-50km-es forgalmas útszakasz hatását gondolja végig mindenki magának -különösen télen.

becseit 2013.12.29. 20:35:23

Különösen úgy, ha ciklikusan kiveszi a 60A-t, majd vissza is tolja bele 40-60A-el. Ez utóbbit nagyon nem szeretik az indítóakkumulátorok.

becseit 2013.12.29. 20:59:09

Az AGM akkumulátoroknál is túltöltésnek számít a 14.8V töltőfeszültség, csak -ellentétben a hagyományos zárt akkumulátorokkal- maradandó károsodás nélkül el tudják viselni.
Az AGM akkumulátorok normál töltőárama -általában- 10A és -általában- semmilyen körülmények között sem illik 60A-nél nagyobb árammal tölteni. (teljesen lemerült akkumulátor a töltés 10. perce körül 100A-is felvehet -lemerült akksit inkább (10A max)töltőn célszerű helyrehozni, mint a gépkocsiban, annak -ilyen esetekre esetleg fel nem készített vezérlésű- generátorával)
Túltöltés -töltőberendezés hibája- miatt hibás AGM (és bármilyen zárt) akkumulátor egyszerűen detektálható; ha 0.3-0,5kg-al könnyebb, mint az új súlya, akkor .....

napalm 2013.12.29. 21:01:03

@samot:
a suzuki ignis is az?
a gyári akkuja 7 évig bírta (36ah)

becseit 2013.12.29. 21:15:04

A generátorok a címkéjükön feltüntetett normál áramuknál (kb. a benzinmotor 3000[1/min]-hez tartozó értéke) nagyobb áram leadására is képesek kb. benzinmotor 4500[1/min]-ig emelkedő görbén, innentől laposan kb. 6000[1/min]-nél a csúcs áram.

Pl.: egy 55A-es normál áramú generátor 62A-t tud csúcsban. (kb. 6000[1/min] benzinmotor).
Ez ebben az esetben 12% eltérés a névleges áramhoz képest.

Pörgős motoroknál ezt is figyelembe lehet venni, ha akku élettartalomról (kevesebb teljeshez közeli kisütésből gyorstöltés) beszélünk.

becseit 2013.12.29. 21:29:38

@lyken: Szigorúan véve az akkumulátor csak a gépkocsi beindításához szükséges. Minden másra ott a -jól méretezett- háromfázisú generátor.

3mp önindítózás, -egy feltöltött akkumulátorba- kb. 7-10 perc alatt (pár amperes töltőárammal) kerül visszatöltésre a generátor által.

Csibi Gyula 2013.12.29. 21:42:49

Há én úgy tanultam, hogy a generátor max töltőáramát az akku belső ellenállása korlátozza. Így a gyári 56 Aó-s akksit 82 Aó-s, kisebb belső ellenállásúra cserélve túllépjük a generátor max áramterhelhetőségét, ami tönkreteheti azt.

becseit 2013.12.29. 21:50:26

@Kara kán: Úgy van! :)

A megszokás.

becseit 2013.12.29. 22:18:03

@Csibi Gyula: A generátor nem tud nagyobb áramot leadni, mint amire méretezve van:

-neki is van egy belső ellenállása, ami nagyságrendekkel eltér (nagyobb) egy jó állapotú akkumulátorétól. (ez korlátozza az áramot)
-a generátor áramát alapvetően meghatározza a fordulatszáma. Generátor tengelyének fordulatai: ;1.000[1/min]: a 0A-hoz tartozó U0 feszültség elérése
;kb. 2.500[1/min] 2/3 In-hez tartozó áram (In normál áram) Általában ez a motor alapjárati fordulatszámához van rendelve. (adattáblán szerepel)
;kb. 6.000[1/min] In (adattáblán szerepel)
;kb. 10.000[1/min]-től Imax
-minden generátornak van egy hajtóteljesítmény jelleggörbéje is, amire méretezik a hajtását. Nagyobb teljesítmény esetén pl.: az ékszíj csúnyán megcsúszna.

Generátort tönkretenni leginkább azzal lehet, ha nem hűtik megfelelően, vagy üzem közben jelentősen megnövelik a terhelő ellenállást (akkumulátort lecsatlakoztatják)

becseit 2013.12.29. 22:53:20

@lyken: Ha tartanál az akku-aktivátortól, akkor ezt produkálja:

Házi mérés, nem hitelesített műszerekkel.

A képen egy tizenéves 63?Ah Ezüst-Kalcium VARTA Blue Dynamic akkumulátorra van rákötve, aminek a kezelés elején mért valós kapacitása 15Ah volt. (az autómat már mínuszban nem indította be)

5mV/0.2 µsec /div AC+DC mindkét műszer

kepfeltoltes.hu/131229/Akku_Aktiv_tor_jel_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

becseit 2013.12.29. 23:13:36

@gyedmaróz: Kalcium, vagy kalcium-ezüst, akár mindegy is lehetne, -szerintem- nálad az AGM-en van a hangsúly:

"..jó minőségű AGM akkumulátorok akkor fogják élettartamuk maximumát nyújtani, ha azokat újratöltik, mielőtt a töltöttségi szintjük 50% alá esik. Ha ezeket az akkumlátorokat 100%-osan kisütjük, akkor az élettartamuk nem lesz több, mint 300 ciklus (300 feltöltés-kisütés). Átlagosan 1000 ciklust is elbírnak ezek az akkumulátorok, ha 50%-nál nem sütik ki őket jobban. Az AGM akkumulátorok töltőfeszültsége nem tér el a hagyományos savas akkumulátorokétól -de rá lehet tolni büntetlenül pár tizedet- , ezért nem igényelnek speciális akkumulátortöltőt. Mivel ezeknek az akkuknak a belső ellenállása igen alacsony, ezért a töltésük alatt csak minimálisan melegednek. Az AGM akkumulátoroknak ugyancsak alacsony az önkisülése (havi 1-3%), ezért jobban bírják a töltés nélküli tárolást, mint a hagyományos társaik... "

Akku élettartam:

"...Kb. az akkumulátorok 30%-a éri meg a 3 éves vagy az a fölötti kort. Az akkumulátorok meghibásodásának a 80%-a az elszulfátosodásra vezethető vissza. Szulfátosodás akkor következik be, amikor a szulfát molekulák az elektrolitból (kénsav) kiválnak és az ólomlemezekre rakódnak. Hamarosan a lemezeken oly mértékű lesz a szulfát-lerakódás, hogy az akkumulátor tönkremegy, nem vesz fel töltést és nem képes teljesítményt leadni. A szulfát lerakódásnak több oka is van, az alábbiakban felsoroltunk néhányat.

-Az akkumulátor túl sokat pihen két újratöltés között, pl. akár 24 óra nagyon meleg időben vagy több nap hideg időben már megindíthatja a fokozott szulfátosodást.
-Az akkumulátort úgy tárolják, hogy időszakonként nincs újratöltve.
-Az indítóakkumulátorok túlzott mértékű kisütése (mélykisütése).
-Az akkumulátor nem teljes mértékű feltöltése, 90%-os újratöltés mellett megkezdődik a szulfátosodás annak a 10%-os nem reaktivált anyagnak a segítségével, amit a befejezetlen töltési ciklus hagyott fenn.
-38C fölötti hőmérséklet megnöveli az akku önkisülését. A hőmérséklet növekedésével növekszik az önkisülés mértéke is. Ha egy vadonatúj, teljesen feltöltött akkumulátort a nap 24 órájában 38C fokos hőmérsékleten hagyunk 30 napon keresztül, nagy valószínűséggel nem lesz képes beindítani a motort.
-Alacsony elektrolit-szint. A levegőnek kitett ólomlemezeken azonnal megindul a szulfát képződés.
-Nem megfelelő töltőfeszültség vagy töltési karakterisztika. A legtöbb, barkácsáruházban kapható olcsó akkumulátortöltő több kárt tud okozni, mint amennyi hasznot hoz.
-A hideg is megviseli az akkumulátort. Hidegben az akkumulátor kapacitása alacsonyabb, mint normál hőfokon. Egy teljesen kisütött akkumulátor akár be is tud fagyni, amikor tartósan 0 fok alá süllyed a hőmérséklet.
-Fantom fogyasztók akkor is energiát vesznek fel az akkumulátorból, amikor az indítókulcs ki van húzva......"

Bambano 2013.12.30. 01:31:06

@Lompos1948: a magyarázat egyszerű, bár két részes.
Ha profi ember vagy és biztosan nem kolompálsz jobbra-balra a kocsiban a sarukkal, akkor először a pluszt kötöd le majd a testet, visszafelé a testet kötöd először, hogy összedrótozd a viszonyítási alapot, majd a pluszt kötöd rá.

A bamba autósok miatt megfordították ezt az előírást, az akksi cserénél és a bikáztatásnál is.
Először a negatívat veszed le az akksiról, mert ezzel az aksit gyakorlatilag függetleníted az autótól (egy vezetéken már nincs áramkör), utána hiába ügyetlenkedsz bárhogy a plusz levételével, már nem okozol zárlatot. Ugyanezért a mínuszt rakod fel másodjára, mert az csak egy kábel, már nem tudsz zárlatot okozni, ha elejted vagy rossz helyre érinted.

Ez a hivatalos magyarázat, szerintem nem áll meg, de tényleg így van a gépkönyvekben is.

Most gondoljuk végig ugyanezt bikakábelnél: ha a negatívat kötöd be először, akkor a viszonyítási pontokat összehúztad, és ha a plusznál elejted véletlenül a fogócsipeszt, hozzáér valamihez, akkor ott hegesztés lesz. Ha viszont a pluszt csatlakoztatod először, de a viszonyítási alap még nincs összekötve, akkor leesik, lepattan, felveszed, próbálod újra. Utána már hiába ejted bele a mínuszt a motorba, úgyis testelni akartad, nagy történet nem lesz belőle.

Más: nekem most cseréltek akksit, a boltos kijött, kicserélte ingyen, elvitte a régit. úri dolgom volt, pedig egy 13-as kulcs nem szokott kiesni a kezemből.

Más2: én azért raktam nagyobb akksit a kocsiba, mert sok a fogyasztó és keveset megyek. Van bent plusz riasztó, plusz immo, ha két hetet áll a kocsi, nem mindegy, mekkora ceruzaelemből szívogatja az áramot.

A töltési áram nevű mítosszal nem foglalkoznék, az akksikat kapacitás 10 %-ának megfelelő árammal illik tölteni 16 órán át, ha töltőn van. A kocsiban a feszültségszabályzó se nagyon csinál mást, beállít egy akkora gerjesztést a generátoron, hogy az akksin pont 14.4 V essen, ebből lesz a töltőáram.

Na most ez a 10% a lényeg, ha a 65 Ah-s akksi helyett 75 Ah-s akksit raksz be, akkor ott 1 amperrel növeled a töltőáramot. Ha a generátorod nem bírja azt a plusz egy ampert, akkor ott nem az akksi lesz a legnagyobb bajod záros határidőn belül. Én belerakattam a legnagyobbat, ami belefér a tartóba, oszt jónapot. Semmi baja a generátornak, pedig már 5 éve így ment az előző akksival is.

Pintér Miklós 2013.12.30. 03:53:01

@Lompos1948: Valahogy en is arra emlekszem hogy a negetivot utoljara.

Illetve hogy pontos legyek, a testelest utoljara, szoval negetiv testelesu jarganynal (asszem joval tobb mint a kocsik 90%) a negativot eloszor.

Pintér Miklós 2013.12.30. 04:02:26

@Pintér Miklós: Na hulye, megegyszer:

"zoval negetiv testelesu jarganynal (asszem joval tobb mint a kocsik 90%) a POZITIVOT eloszor."

lobster thermidor 2013.12.30. 06:31:38

@becseit:

Igaz, de persze azt is tudjuk, hogy azok a Perion akkuk nem műanyagházasak voltak, és a súlyuk is egy kicsit nagyobb volt a mostani gondozásmentes, könnyített daraboknál.

becseit 2013.12.30. 08:00:35

@lobster thermidor: Én már a -fehér- műanyagházas, nem gondozásmentes -csavaros dugós- szériáról beszélek, nem a kemény gumi házas, külső cella összekötéses verzióról.

(Ez utóbbi 12V-os akkumulátor, egy 6V-os, töltés nélküli Trabantban rendkívül esztétikus volt, ugyanis ha nem indult, akkor csak egy cellával fentebb kellett kapcsolni.)

becseit 2013.12.30. 08:28:10

@Bambano: Az utolsó gondolat egy kicsit sántít;

-egy megfelelően kis belső ellenállású akkumulátor teljesen lemerülve a töltés bizonyos szakaszaiban a generátor által termelni képes teljes áramot (kb. 100A-ig) fel tudja venni töltésre.
Ez azt jelenti, hogy a prémium kategóriás autók 150-200A-es generátorait is teljes terhelés leadására késztetheti.
-Egy teljesen feltöltött akkumulátor egy önindítózás után csak minimálisan veszít a kapocsfeszültségéből, emiatt a -teljes töltöttséghez tartozó- indítás utáni generátor töltőáramok között -szinte- semmilyen különbség nincs az akkumulátorok eltérő kapacitású, de azonos dimenzionális csoportján belül. (meg úgy általában sem)

Ez alapján belátható, hogy egy nagyobb kapacitású akkumulátor ugyanolyan terhelés hatására -önindítózás- százalékosan kevésbé sül ki:
-kisebb az élettartamot meghatározó ciklikusság nagysága
-kisebb árammal tölti vissza a generátor az akkut
-akár rövidebb idő alatt is vissza töltheti 100%-ra az akkut, mint egy kisebb kapacitásúnál
-jó eséllyel százalékosan töltöttebb lesz az akkumulátor, mint kisebb kapacitású társa. (gyári)

Ezek miatt, nagyobb kapacitású akkumulátorral nem csak a biztonsági tartalék nagyobb, hanem a várható élettartam is.

becseit 2013.12.30. 08:44:51

@Bambano: Persze ez csak a háromfázisú gépkocsi generátorok U karakterisztikája esetén igaz.
Másképpen: egy gépkocsiban így töltődik az akku.

Ha van idő, használ az akkunak, ha közel teljesen lemerülve nem a gépkocsi generátorával töltik vissza (gyorstöltés, vagy extrém gyorstöltés), hanem abból kiszerelve egy Itmax=C/10 töltőáramú, W karakterisztikájú, vagy inkább teljesen automata töltőberendezéssel töltik újra.

AGM, vagy spirálcellás akkumulátort -hagyományos generátor szabályozású autóban- meg egyenesen gazdasági öngyilkosság "0-ról" újratölteni.

Az ilyen autós visszatöltésnek nagy melegben lehet különösen élettartam csökkentő hatása. (akár túl is melegedhet az akku bizonyos típusoknál)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.07. 10:48:29

www.youtube.com/watch?v=rHg25yg93B4&t=01m07s

tehat nem csak a kozembereket erinti a problema...
habar az en 20 eves autom a minuszban is pöccröffre indul, habar az en automnak nem turos a ...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.07. 10:51:05

@becseit: mintha azt irtak volna valahol hogy a rendes occo aksikat is a melykisulesbol nem ajanlott a generatorral feltolteni...

ki kell venni azt a franya aksit es rarakni egy intelligens toltore

mondjuk arra kivancsi lennek, hogy akinek garazsa van vagy kerje annak meg lehet-e ugy oldani hogy meg az akkusarukat se szedje le...
pillanatnyilag nem izgat a tema amugy csak elmeleti szinten :)))

becseit 2014.01.07. 12:26:43

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Egyszer mindenképpen.

Ha a -nem automata- töltőből maximum 14.4 (AGM:14.7) voltos (az akkumulátor szempontjából fontos és minden típusú töltő esetén: 'tiszta' egyenfeszültség jön ki, valamint a gépkocsi teljes fedélzeti elektronikája rendben van -a generátor különös tekintettel- akkor igen.

Minden egyéb esetben további tényezők is közrejátszanak, de már némi kockázatot rejt magában a dolog; de jó általánosításként; ha a töltő kapcsai és az akkumulátor kivezetései közötti átmeneti ellenállás kisebb, vagy egyenlő, mint a gépkocsi akkumulátor csatlakozó sarujai és az akkumulátor kivezetései között, akkor -jó eséllyel- nagy gebaszt nem lehet csinálni. (Mivel ebben az esetben a töltő kapcsait a gépkocsi csatlakozó sarujaira csippented fel, ergo nem alakulhat ki feszültségkülönbség az akkumulátor kivezetései és a gépkocsi akkusarujai között. Jó kontaktus.)

A szivargyújtóba dugható technikák veszélyei innen adóhatnak; de ha a Umax 14.4 / tiszta DC-t betartják ott sem lehet gond; legfeljebb sokkal lassabban tölti fel az akkumulátort. (kis töltőáram miatt kis feszültségesés a szivargyújtó kábelén; 2.5mm réz Imax: 20A körül; 1.5mm réz Imax 15A körül. Ezeket az értékeket -többnyire- érdemes beszorozni 2/3-al az elfogadható mértékű feszültségesés miatt)

Alapvetően azért nem ajánlják az élesben töltést, mert a kommersz akkumulátortöltők W karakterisztika szerint töltenek, tehát -egy manuális, fokozatkapcsolóval állítható töltőáramú töltő- egy lemerült akkunál beállított It=C/10 töltőáramra beállítva , a teljes akku töltöttséghez tartozó feszültsége jócskán (a töltés vége felé) meghaladhatja az aktív gázképződési feszültséget. Ami sem az akksinak, sem a fedélzeti elektronikának nem feltétlenül használ.

Az automata -kapcsoló üzemű- töltők pedig nagyfrekvenciás zavart nyomhatnak a fedélzeti rendszerbe, ami miatt garanciát nem vállal senki.
Ez esetben, ha kiváló a kontaktus az akku kivezetésekkel, az akku belső ellenállásnak rövidre kellene zárnia ezt a zavartatást.
Ha töltés közben meggárgyul az autórádió (AM/akár FM-en is), akkor jó eséllyel zavar a töltő- de lehet, hogy csak az antennán keresztül. Ezt házilag nehéz megállapítani.

Tehát alap esetben lehetne, de gondold végig, mivel és hogyan teheted meg!

pl.: egy Varnyúra egy szelénes töltőt is ráakaszthatsz büntetlenül, egy Phaeton-ra meg rá nem tennék semmit....

becseit 2014.01.07. 12:43:21

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Ha Pl.: ezzel

www.st.com/web/en/resource/technical/document/datasheet/CD00000449.pdf

gányolsz magadnak egy Itmax=C/10 / Uo=14.4V töltőt, azt ráakaszthatod a kocsidra bármikor.

Ha minden mást jól csináltál (életvédelmi szempontok, túláram védelmek, stb.)

Mészáros Laci 2014.08.11. 08:58:16

@abcd1234:

2.5 éves a fókám és a gyári ford ezüst-kalcium (ólom) akkumulátor épp most adta be a kulcsot.

most próbálkozom AGM akkuval (pár nap múlva). remélem nem esek pofára a gyári akkuhoz igazodó speciálist töltő rendszer miatt :)

Mészáros Laci 2014.08.11. 08:59:51

@becseit:

"AGM, vagy spirálcellás akkumulátort -hagyományos generátor szabályozású autóban- meg egyenesen gazdasági öngyilkosság "0-ról" újratölteni. "

az AGM akkuk pedig jobban bírják a mélykisütést.
persz azért nem kell mélykisütni.

hari69 2015.12.13. 19:38:58

@Bambano: És keresett 2000 Ft-ot amit a fémhulladék akksiért kapott...

expa 2016.02.28. 20:53:50

@becseit:
Üdv!
FORD Calcium-os akksira rá lehet ereszteni egy 5500Ft-os de intelligens vezérléssel töltő ALDI-s akkistöltőt? Vagy inkább ne próbálkozzak?
Köszönöm a választ!

becseit 2016.02.29. 06:40:39

@expa: Igen, kifejezetten ajánlott. Egyedüli gyenge pontja, hogy a töltés ideje alatt, a közelben nem fog senki dx rádiózást folytatni. :)

expa 2016.02.29. 11:06:44

Tényleg? Akkor szuper, ráteszem :)
Köszönöm!

Ezt nem értem :)
"dx rádiózást folytatni"
Mire gondolt?

becseit 2016.03.02. 09:37:19

@expa: erősen zavarja a rádióvételt a töltő

Székely Csaba Béla 2016.10.31. 13:01:35

10 napja vettem egy új auto akkumulátort, mert közeledik a hideg szezon. A régi még indított +3,4 fokban de már kérte az újat (több mint 3 éves volt)! Az akkumulátor Caranda 100Ah indító áram 950A (állítólag!). Az auto egy B-kategóriás kis teherautó (Mercedes MB100-as,25 éves). Vásároltam bele egy, a kocsi gyújtójába tehető akkumulátor feszültség kijelző szerkentyűt. Ez a szerkentyű a régi akkumulátorral 14,4 volt töltést mutatott és a fényszórók bekapcsolása után pedig 13,5 volt töltést. Kezdetben hasonló módon viselkedett az új akkumulátorral is. De kb. 3 napja alapjáratban lámpák bekapcsolása nélkül felmegy akár 15,2-re is! A lámpák használata közben, nem haladja meg a 14,2-t! Ezeket az értékeket mutatja szakszerű mérőműszerrel mérve is! Legújabban alapjáratban, ha eléri a 15 V-t, egy pillanatra megvillan a töltés jelző lámpácska, és ki is alszik. Két autó villanyszerelő is megnyugtatott, hogy nincs semmi baj, hanem az van,hogy a két akkumulátor közti feszültség nyugalmi állapot ban kb. 0,6 V és ez lehet a jelenség oka! Szeretném, ha egy szakember, vagy valaki aki hasonlót tapasztalt, adna egy választ erre a jelenségre! Előre is köszönöm!

bajai 2017.01.04. 13:18:18

Van itt még valaki?
Egy tanfolyamon vagyok, ahol a következő történt:
2 db 12V akku sorba kötve. A nap végén töltés, a következőképpen:
Az első akkuról + és - le, (a - még összekötve marad a másik +-ával).
Töltő 24 V, 14A: rákötve az első akkura (++ --). Udvaron hidegben.
Másnap reggel némi vacakolás bemelegedés után beindult a ketyere.
Állítják, hogy így a jó.
Szerintem:
1. Csak az egyik akku töltődött.
2. Azért indult be, mert előző nap nem volt túlságosan lemerítve
3. Ha Így töltik, akkor a második akku előbb utóbb lemerül
4. Ha felváltva töltik (egyik nap az elsőt, másik nap a másikat), akkor is korábban elpusztulnak az akkuk, mert dupla feszültséggel, árammal töltődnek.
Igazam van-e? Ha igen milyen bajok vannak még? Ha nem, miért nem?

bajai 2017.01.04. 13:21:47

@Székely Csaba Béla: Én úgy tudom, hogy célszerű a két akkut kivenni, párhuzamosra kötni, hogy kiegyenlítődjenek a feszültségek. Majd, ha ez megtörtént, visszarakni sorosan.
Ne vedd készpénznek!

Székely Csaba Béla 2017.01.04. 14:51:05

@bajai: Valami félreértés lehet,mivel az autóra egy akkumulátor jár csak...A régit cseréltem le újjal...

Székely Csaba Béla 2017.01.04. 15:19:28

@bajai: Nem egészen egyértelmű,hogyan is volt a 24V-os töltő rákötve a két akkumulátorra,de leírom,hogyan kell,hogy legyen: az 1.akkumulátor (-)-a összekötve a 2.akkumulátor (+)-val és a fennmaradó (+) és (-)-ra kötődik a töltő( töltő (+) az 1.(+), töltő (-) 2.(-) ). A leírásod szerint talán csak az egyik akkumulátorra volt rákötve a 24V 14A (Töltő 24 V, 14A: rákötve az első akkura (++ --)) ami elég nagy probléma, akár fel is robbanhatott volna,ha valóban így volt,akár a töltő is tönkre mehetett volna!!! Tehát igazad volt,hogy csak az egyik akkumulátor töltődött de az is abnormális módon dupla feszültséggel,ami nagyon káros és robbanáshoz is vezethet...

bajai 2017.01.05. 13:29:22

@Székely Csaba Béla: Nemcsak, hogy így volt, hanem ma is és holnap is így lesz. Sőt a jövő héten is minden nap. Felajánlottam, hogy megmérem a két akkumulátor feszültségét külön-külön, de nem engedték, mondván, hogy hátha rossz a műszerem :).
Egy elektromos targoncáról van szó. Most éjjel ugyanígy volt töltve, ma reggel némi noszogatásra beindult. Napközben négy-öt órát megy üresen raklapokkal, oktatási célokból. Mikorra várható, hogy kipurcan? Van erre valami tapasztalat?

bajai 2017.01.05. 13:33:22

@Székely Csaba Béla: Igaz. Figyelmetlen voltam. Bocs.

bajai 2017.01.06. 10:14:39

@bajai: Alakul. Ma kicsivel több, mint egy óra után lemerült. Rám nem figyelnek. Azt mondják a hideg miatt (-5 celsius). Ugyanúgy töltik.

bajai 2017.01.09. 12:14:58

Újabb ürügy: Hétvégén nem volt senki, így nem tudták tölteni az aksikat.
Reggel gyorsan rákötötték. Készítettem egy képet kepkezelo.com/images/5gumxs5cezk3hcfy9op7.jpg .
Itt a CTEK töltő RECOND programban van, ami mélykisülés után használatos (www.nteam.hu/adatlapok/08941_b.pdf) . Nem tudom, hogy a többi napon hogyan állt.

bajai 2017.01.10. 13:19:12

Na, megoldódott. Rájöttek, hogy hogyan kell tölteni. Mákjuk volt, mert kiderült, hogy az egyik nap már így töltöttek. Aztán egyszer napközben mindkét akkut külön. Így csak két-három hibás töltés történt. Az meg nem vágta haza az akkukat, vagy legalábbis most ez nem látszik rajtuk.
süti beállítások módosítása