Fáradtság - amikor saját magad ellensége vagy
2013. augusztus 28. írta: Robairto

Fáradtság - amikor saját magad ellensége vagy

Kivel ne fordult volna elő, hogy egy hosszú és fárasztó nap után még autóba kellett üljön, hogy akár több 100 km-es távot levezessen. Éberségünk ilyenkor messze az optimális szint alatt van és reakcióidőnk is többszörösére növekedhet. (A cikkekben sokszor hangoztatott 1 másodperces reakcióidő egy pihent és koncentrált sofőrre jellemző, átlagos érték.)

Ilyen állapotban nagyobb veszélyben vagyunk mint gondolnánk, mert ha nagy forgalmú szakaszon autózunk, akkor a veszélyhelyzetek esélye is nagyobb, viszont mi lassabb reakcióra leszünk képesek. Ha kis forgalmú útszakaszon haladunk akkor pedig a másik ellenséggel találhatjuk magunkat szemben: a monotóniával.

fáradtság1.jpg

Az ingerszegély környezet tovább növelheti a reakcióidőnket, illetve elalváshoz is vezethet, amivel nem csak magunkat, hanem a többi autóst is veszélybe sodorhatjuk.

Mi utalhat arra, hogy csökkent a koncentrációd és veszélyesen kimerült vagy?

fáradtság5.jpg

  • nem tudnád elmondani, hogy mit láttál az elmúlt 5 percben vagy 5 kilométeren
  • percenként ásítozol és vakarod a fejed
  • jobban zavarnak a külső ingerek, mint általában (pl. szembejövő lámpája)
  • fázol vagy meleged van, esetleg ezek váltakozva :)
  • (többször) elfelejtettél indexelni vagy lekapcsolni a fényszórót a szembejövőnek 

 

Tüneti kezelések

Amikor ezekre a tünetekre hideg levegő magunkra irányításával vagy a rádió hangosításával reagálunk, akkor jusson eszünkbe, hogy ez nem megoldás a problémára. Véleményem szerint a hirdetésekben szereplő, elalvás megelőzésére szolgáló kütyük sem gátolják meg az elalvást, csupán felismerik ha elaludt a sofőr és felébresztik, de ez legyen egy következő cikk témája.

És akkor mi a megoldás fáradtság ellen?

A legegyszerűbb, hogy aludjuk ki magunkat és utána induljunk csak útnak. Tény, hogy ez a "gyógytanács" rohanó világunkban sokszor kivitelezhetetlen. Ha ez nem is fér bele, legalább annyit tegyünk meg saját biztonságunkért (és közlekedő társaink biztonságáért!), hogy ha észleljük magunkon a fenti tüneteket, vagy már több mint 2 órája autózunk monoton körülmények között akkor tartsunk egy 10 perces szünetet. Egy kör a friss levegőn, néhány szó az unatkozó benzinkutassal, esetleg ráadásként néhány perc relaxálás csukott szemmel. Hidd el csodát tesz Veled is! Ennyi bele kell hogy férjen!

Tudjátok az elalvásos balesetben meghaltak hány %-a választana utólag egy 10 perces pihenőt? 100…

Időben gondolkozzatok! És csak óvatosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuke.blog.hu/api/trackback/id/tr965482547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peters 2013.08.31. 14:11:32

2 perces csukot szemmel relaxálás? Az csak még jobban elálmosít. Ami nekem beválik MINDIG: a 10 perc pihenő oké, csak mellette 30 fekvőtámasz. Egyből frissebb az ember.

KonczPiri 2013.08.31. 14:24:41

A fényszórót nem kapcsoljuk le a szembejövőnek. Se magunknak, ha szembejönnek.
süti beállítások módosítása