Újraélesztés újraélesztve!
2015. február 07. írta: Robairto

Újraélesztés újraélesztve!

Végre itthon is megmozdult valami, és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány csinálta egy figyelemfelkeltő videót, amivel az újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Figyelemfelhívásra tökéletes, de hozzáteszünk néhány fontos infót, amivel nőhet a bajbajutott túlélési esélye. Először nézd meg a videót, ha még nem láttad:

Fontos lehet!

Amivel mindenképpen kiegészítenénk ezt a rövid kampányfilmet.

1. Győződj meg, hogy biztonságos-e a helyszín!

Bala könnyű helyzetben van a videón, mert Mónikáék "bevédik". De Te nem leszel ilyen biztonságban, ha az út szélén fekvő biciklisen igyekszel segíteni. Szinte minden évben hallunk olyan esetről, hogy a segíteni igyekvőt (is) elütötték. Autópályákhoz írtunk is korábban egy túlélési kisokost.

2. Hívj segítséget!

Látsz valakit a közelben, aki nem vette észre, hogy baj történt: Hívd oda! Minden segítség jól fog jönni! És a mentőket (104) is tárcsázhatod, tárcsázhatjátok. Egyrészt jobb ha minél hamarabb indulnak, illetve a diszpécser számos hasznos segítséggel tud ellátni a segítség kiérkezéséig!

3. Légzés, életfunkciók vizsgálata

Ha eszméletlen a sérült, akkor a légzésének a vizsgálata előtt győződj meg róla, nincs semmi a szájában, ami elzárhatja a légutakat! 

Légzés vizsgálata: Látom, hallom, érzem!

Hajtsd hátra a sérült fejét az állánál fogva, hogy a szája is csukva legyen. A füled tedd az eszméletlen sérült orrához, úgy, hogy közben látod a mellkasát. 

legzes2.jpg [forrás: elsosegely.hu]

Így hallhatod a légzését az orránál, láthatod a mellkasának a mozgását, vagy akár a kezeddel is érezheted. Ezt 10 másodpercig figyeld! Ha semmit nem tapasztalsz, akkor kezd el az újraélesztést!

4. Mellkaskompresszió

Fontos, és sok leírásból kimarad, hogy csak olyan kemény felületen van hatékonysága, ahol össze fogod tudni nyomni a sérült mellkasát. Ágyon, szivacson ez nem fog menni. Ha emiatt meg kell mozdítsd az eszméletlen sérültet, akkor jól jöhet a Rautek féle fogás, amiről a jogsi megszerzésekor az EÜ oktatáson már hallottál, de íme egy gyors ismétlés:

Ez akkor is jól jöhet, ha nem találtad biztonságosnak a helyszínt és azért kell megmozdítani a sérültet, vagy ha az összetört autóból kell kiszabadítsd a sérültet.

Tehát ha kemény felületen fekszik az eszméletlen sérült, akkor tedd az összekulcsolt tenyereidet a szegycsont 2/3-ához (a fejtől nézve). Ez kb. a mellbimbók magassága.

mellkaskomp.png

 [forrás: mentoszolgalat911.gportal.hu]

Itt kell benyomd a mellkast 4-6 centivel. Fontos, hogy ez csak felülről, nyújtott könyékkel, megfeszített vállakkal, teljes törzsből fog csak menni. Ide Bala videón látható hajlított könyökös imitálása kevés lesz.

Ezt kell percenként 100-110-szer megcsináld, amihez nagy segítség a Bee Gees Stayin' Alive című száma. Hallgass bele, ez a rész biztos eszedbe fog jutni.

5. Lélegeztetés

Az éppen aktuális újraélesztési ajánlás szerint 30 nyomásonként 2 befújást célszerű végezni, szájból orrba, a lenti képnek megfelelően.

elsosegely.png

[forrás: elsosegelykepzes.hu]

Fontos, hogy szegd hátra a sérült fejét, így a levegő biztosan a tüdejébe áramlik és nem a gyomrába. Illetve feltétlen szorítsd össze a száját, különben az orrán befújt levegő ott fog kijönni. A befújás alatt egy teljesen sima kilégzést kell érteni (kb. 1 másodperc alatti kifújás), hiszen itt az a cél, hogy oxigén jusson a tüdejébe. A 2 befújás lehetőleg 5 másodperc alatt történjen meg, mert a mellkaskompressziót nem célszerű 5-10 másodpercnél hosszabb ideig szüneteltetni.

Neked is jól fog jönni ez a 2 befújásnyi szünet, mert a mellkaskompresszió ilyen ütemben végezve igen kemény sport. (Ezért is jól jön a fent már említett segítség!) Még az orvosoknak készült ajánlásokban is 1-2 percenkénti cserét javasolnak, ha többen végzik az újraélesztést.

Fontos, hogy elkezd!

Egy keringés nélküli sérült túlélési esélyei minden perccel jelentősen csökkennek, ha 4 percen belül nem kap segítséget, akkor életesélye közel nullára csökken. Ezért fontos, hogy minél előbb elkezd a hatékony újraélesztést.

Kívánjuk, hogy sose legyen szükséged ezekre rá, de ha mégis, akkor ezekre emlékezz:

Kemény talajon, 4-6 cm benyomás, Stayin' Alive ütemre, 30 nyomás után 2 befújás.

Meddig kell csinálni?

Amíg vissza nem tér a spontán keringés és légzés vagy oda nem ér a szakképzett segítség, aki átveszi az eszméletlen sérült kezelését. 

Csak óvatosan!

U.i.: Blöff rajongóknak egy bonus track - íme az eredeti változat Vinnie Jones előadásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://tuke.blog.hu/api/trackback/id/tr497149503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medika 2015.02.08. 20:06:20

Nem véletlen, mondhatni kimondottan szándékos, hogy a klipben nem részletezték a "30 kompresszió, 2 befúvás" szabályt...

Több kutatás volt a témában, és úgy áll a helyzet, hogy az emberek többsége baj esetén nem mer odamenni segíteni, mert 1. bonyolultnak látja a szabályt, nem pontosan emlékszik, és fél, hogy rosszul csinálja 2. csak nem fog egy idegen szájába/orrába fújni...

Ha lélegeztetés nem történik, csak mellkaskompresszió, egy kis levegő (ha nem is ideális mennyiségű) akkor is jut a tüdőbe. Így - a jelenlegi okoskodás szerint - ha csak ennyi történik, az emberek nagyobb eséllyel odamennek, mert könnyű, és higiénikus, így több ember marad életben...

Ezért a jelenlegi, laikusoknak szóló protokoll szerint légzés és/vagy keringésleállás esetén (ami felnőtteknél többnyire kb. egyszerre történik meg, keringési ok miatt) CSAK mellkaskompresszió szükséges.

A videó célja, jogy ezt az új szemléletű újraélesztési módot tanítsa, terjessze.
Ez a jó szándékú cikk ilyen értelemben még árthat is, mert összezavarja az embereket.

Katoci 2015.02.08. 21:06:56

A videó úgy jó ahogy van, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem magyar találmány. Az angolok szóról szóra ugyanezt már egyszer megcsinálták legalább 2 éve Vinnie Jonesal (Vinnie Jones CPR - bár a cikk végén link is van, ezt csak később vettem észre). És bár a fenti cikk minden szava igaz, itt elsősorban a laikus alapszintű újraélesztésről van szó. Bár a helyszín biztonságosságának ellenőrzése bele kellett volna kerüljön, az fontosabb mint hogy segíts.

Puby90 2015.02.09. 09:39:15

Ha már itt tartunk akkor azért ezen a leíráson is lehetne mit pontosítani. A szövegben többször szerepel, hogy eszméletlen. "Tehát ha kemény felületen fekszik az eszméletlen sérült, akkor ...." Why? Az eszméletlen sérültet miért reanimálnánk? Az eszméletlennek akkor hívjuk a sérültet, ha kielégítő vitális értékei vannak (légzés, keringés) de a külső ingerekre nem (vagy csak korlátozottan reagál--> GCS:3-8)

Egyébként a bejegyzés mindenképp hasznos. Főként tetszik benne, hogy egy gyakran kifelejtett momentummal kezd. Nagyon fontos ugyanis felmérni, hogy biztonságos-e a hejszín.

Puby90 2015.02.09. 16:28:10

@Puby90: Mármint helyszín...

Robairto 2015.02.09. 22:25:44

@medika: Értem amit írsz, mert mi is gondolkoztunk rajta, hogy mennyivel egészítsük ki. Konzultáltunk orvosokkal is a témában, akik szintén elmondták, hogy a jelenlegi ajánlás szerint a keringés fenntartása a legfontosabb és ha nincs bátorsága hozzá, akkor nem kell fújjon. De ezt nem akartam leírni, mert akkor valószínűleg nem is fog fújni, mert olvasta, hogy nem muszáj. (Én azért szeretném, ha lélegeztetnének is ha ilyen szituba kerülök...)

Tapasztalatunk szerint inkább a vészhelyzetben való leblokkolás miatt nem (és sok helyen már a közömbösség miatt sem :S) segítenek másokon, mint a túl sok információ miatt.

De reméljük, hogy ettől a videótól már nagyobb százalékban mennek egyáltalán oda a fekvő emberhez mint korábban. (Aztán a mentők diszpécsere úgyis "fogja a kezüket" távolról.)

Robairto 2015.02.09. 22:52:23

@Puby90: Igen, az utolsó lökést azt adta, hogy a helyszín biztonságosságának ellenőrzése általában elmarad (és a tájékoztatókból is kimarad), és ebből halálesetek is történnek szinte minden évben. :S

Ha jól olvasok a sorok között, akkor te ezen a területen dolgozol, így vitatkozni semmiképpen sem fogok azokkal amiket írtál. A cél pont az volt, hogy egy hétköznapi ember számára is érthető posztot írjunk, mert szerintem az ajánlások egyik nagy problémája, hogy a "laikus protokoll"-hoz is kellene csatoljanak egy latin szótárt. :)
süti beállítások módosítása